BEVRIJDING

 

Bevrijding kun je wel het sleutelbegrip in de eeuwenoude traditie van de Advaita Vedanta noemen. In dit boek zijn twee klassieke Advaita-geschriften vertaald die dit thema zodanig behandelen dat je kunt ontwaren wàt precies het punt is waardoor je bevrijd kunt raken.

Eén van deze teksten is de Viveka Chudamani ('Het ware onderscheid als kroonjuweel'), waarschijnlijk het bekendste en ook het voor de westerse mens meest toegankelijke klassieke Advaita-geschrift.

De vertaling van Philip Renard is zoals steeds uitstekend, maar ook hier geeft hij het boek een enorme meerwaarde dankzij de talrijke, zeer uitgebreide toelichtingen die de klassieke advaita voor de westerse mens bevattelijk maken. In zijn commentaren is hij ook niet bang om hier en daar een kritische noot te plaatsen en bepaalde verzen weg te laten omdat ze qua benadering of formulering niet meer passen in onze tijdsgeest.

De belangrijkste Sanskriet termen worden heel goed toegelicht en zijn achterin het boek nog eens opgenomen in een handige 'Woordenlijst & Register' met vermelding van de pagina's waar het betreffende advaita concept aan bod komt.

Alweer een echte parel van de hand van Philip Renard, het is een absoluut voorrecht een commentator van dit kaliber te hebben in ons kleine Nederlandstalige gebied.