BEWUSTZIJN ALS ENIGE WERKELIJKHEID

 

Rupert Spira (°1960 - woont in Oxford, UK) is zonder enige twijfel één van de meest toonaangevende advaita leraren van de huidige generatie. Deze nieuws reeks is gebaseerd op 'The Nature of Consciousness', die we nu reeds een tijdloze klassieker mogen noemen. De titel werd door Han van den Boogaard uitmuntend vertaald als 'Bewustzijn als enige werkelijkheid', omdat dit zo treffend weergeeft waar non-dualiteit in essentie over gaat.

Onze wereldcultuur is gebaseerd op de aanname dat de werkelijkheid uit twee essentiële ingrediënten bestaat: geest en materie. In die dualiteit wordt materie beschouwd als het primaire element, wat aanleiding heeft gegeven tot het heersende paradigma dat zegt dat de geest, of bewustzijn - het kennende element van de geest - een afgeleide is van materie. In het algemeen wordt dus aangenomen dat bewustzijn een eigenschap van het lichaam is, en als gevolg daarvan hebben we het gevoel dat het 'ik, dit lichaam' is dat de wereld kent of zich er bewust van is.

Als de geest bevrijd is van zijn beperkingen houdt hij op geest te zijn en laat hij zich zien als het eeuwige, oneindige bewustzijn dat de wezenlijke, onherleidbare werkelijkheid ervan vormt. Het kennen van ons zijn zoals het werkelijk is, dat is de ervaring van vrede, geluk of liefde. Het is de enige kennis die de onderverdeling van de ervaring in een ogenschijnlijke dualiteit van subject en object niet nodig heeft. Daarom wordt gezegd dat het non-duale kennis is. Deze kennis is absoluut noodzakelijk als stevig fundament voor een proces van ontwaken. Maar het is slechts een middel, we willen het non-duale inzicht op een doorleefde manier integreren. Eerst tijdens de meditaties; en vervolgens in toenemende mate in het dagelijkse leven.

 

Na een lange onderbreking gaan we opnieuw van start op zondag 27 juni. Onthaal vanaf 9h, WE STARTEN STIPT OM 9h30.

Bij de herneming van de reeks rond Rupert Spira starten we met een presentatie: DE TEACHINGS VAN RUPERT SPIRA.

Tijdens deze presentatie wordt een duidelijke uitleg gegeven over de concepten en terminologie die Spira graag gebruikt in zijn boeken en tijdens bijeenkomsten. De belangrijkste termen worden zowel in het Nederlands als in het Engels geduid, omdat velen onder ons zijn Engelstalige video's willen bekijken op het internet. We vergelijken ook de manier waarop Spira bepaalde termen gebruikt in vergelijking met Nisargadatta en anderen.


Deel I - De film en scherm (The movie and the screen)
Dit is een zeer krachtige metafoor die Spira vaak gebruikt. Geloven dat bewustzijn een bijproduct van het lichaam is, is net zoiets als geloven dat een scherm voortgebracht wordt door de film die erop verschijnt. Het scherm (bewustzijn) is continu aanwezig; de film komt en gaat (gedachten, gevoelens, fysieke sensaties en waarnemingen via de zintuigen). Blijvend geluk en vrede zijn niet in de film te vinden.